

ΜΕΓΑ ΔΙΟΙΚΗΤΗΡΙΟ CANDIA ΠΕΙΡΑΙΩΣ 3
ΑΓ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ 7 - ΑΝ. ΠΕΙΡΑΙΩΣ
ΟΣΙΟΣ ΠΑΤΑΠΙΟΣ 8 - ΑΝ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ
ΑΓ. ΜΗΝΑΣ 14 - ΑΝ. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ
ΑΥΤ. ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ 21 - ΑΝ. ΠΕΙΡΑΙΩΣ
Ο 3. ΜΑΓΙΣΤΡΟΣ 24 - ΑΝ. ΠΕΙΡΑΙΩΣ
Το Μεγάλο Διοικητήριο Candia - Πειραιώς είναι το 3ο Μεγάλο Διοικητήριο του Μεγάλου Στρατοπέδου των Ιπποτών του Ναού της Ελλάδος και της Κύπρου. Η Candia, το σημερινό Ηράκλειο, υπήρξε για τους Ιππότες του Ναού μια ιδιαίτερη «τοποθεσία», καθώς ήταν ένας από τους «σταθμούς» του Τάγματος, μέσα στην ιστορία του.
Σε συνδυασμό με τον χαρακτήρα του λιμανιού του Πειραιά ως «πύλης» της Μεσογείου, το Μεγάλο Διοικητήριο Candia - Πειραιώς, έρχεται να υπηρετήσει τις αξίες και τα ιδανικά του Ιπποτικού Τεκτονισμού, έτσι ώστε να λάμπει σαν φάρος που θα οδηγεί όλους τους Αδελφούς Τέκτονες σε ασφαλείς λιμένες.
Σήμερα, το Μεγάλο Διοικητήριο Candia - Πειραιώς αποτελείται από 5 Διοικητήρια: το Διοικητήριο «Άγιος Κωνσταντίνος» υπ’ αριθ. 7, το οποίο εργάζεται στον Πειραιά, το Διοικητήριο «Όσιος Πατάπιος» υπ’ αριθ. 8, το οποίο εργάζεται στην Ελευσίνα, το Διοικητήριο «Άγιος Μηνάς» υπ’ αριθ. 14, το οποίο εργάζεται στο Ηράκλειο Κρήτης και τα Διοικητήρια «Αυτοκράτωρ Ιωάννης Κομνηνός» υπ’ αριθ. 21 και «Ο 3ος Μάγιστρος» υπ’ αριθ. 24, τα οποία εργάζονται στον Πειραιά.
Τα Διοικητήρια αυτά στελεχώνονται από Τέκτονες Ιππότες με υψηλό αίσθημα ευθύνης και επίγνωση του έργου που έχουν αναλάβει να φέρουν εις πέρας ως Αδελφοί Τέκτονες Ιππότες του Ναού.
Στο λάβαρο του Μεγάλου Διοικητηρίου Candia - Πειραιώς απεικονίζονται δύο σημαντικά σύμβολα: ο διπλός πέλεκυς, το σημαντικότερο ιερό σύμβολο της μινωικής Κρήτης και ένα από τα ισχυρότερα όπλα της εποχής εκείνης, τόσο για επίθεση όσο και για προστασία, και το πλοίο, σύμβολο του Πειραιά, με το οποίο οι Ιππότες Τέκτονες, μέλη των Διοικητηρίων του Μεγάλου Διοικητηρίου Candia - Πειραιώς, μπορούν να ταξιδεύουν σ’ ολόκληρο τον κόσμο για να μεταφέρουν στους ανθρώπους Γνώση, Αγάπη και πάνω απ’ όλα, Ειρήνη.